Echipa Sezatoarea Urbana
Povești de la oraș

Sărbătorim Ziua Universală a Iei – ediția iunie 2021

Șezătoarea Urbană îmbracă IA, ediția 2021. Anul acesta am reluat tradiția și ne-am adunat cu mic cu mare, de prin toate locurile să sărbătorim IA – Ziua Universală a IEI așa cum se cuvine.
Pentru că ultimul an a fost mai mult despre amintiri, cu mai mult timp de rumegat idei și de visat cu ochii deschiși, continuăm cu aceeași tematică: Amintiri de la sat. Amintiri cu IA. Am invitat membriii echipei Șezătoarea Urbană, dar și prieteni ai șezătorii să ne povestească ce amintiri le evocă IA? În ce timp îi transportă?

Pentru mulți dintre noi, cămașa populară românească este mai mult decât un obiect vestimentar. Aceasta are însemnătate multiplă – este o stare de spirit, este emoție, este bucuria copilăriei.

Purtăm cu mândrIE și astăzi cămașa românească și desenăm noi amintiri pentru noi, pentru copii noștri și transmitem tradiția mai departe.

Vă poftim și pe voi la o mică călătorie printre motive românești și sentimente autentice.

Anca Simion - Sezatoarea Urbana - Ziua Universala a IEI
Anca Simion

Portul tradițional îmi amintește de copilăria de la satul de odinioară, de poveștile lui Ion Creangă. Îmi amintesc că atunci când eram mică, iarna, cumpăram felicitări și cărți poștale cu copii îmbrăcați în port tradițional. Aveam o carte cu poezii de iarnă și ilustrații cu copii îmbrăcați tradițional. Mai târziu, când am crescut, am urmărit ecranizarea celebrelor povești din lumea satului lui Creangă. Pentru mine, aceste imagini mă transpun instant în copilărie: la cules de cireșe, cu sania pe derdeluș, la umblatul cu colindul și plugul. Aceste amintiri sunt adânc întipărite în memoria mea și le voi transmite mai departe către fiica mea, Sofia.

Silvia Caraiman - Sezatoarea Urbana - Ziua Universala a IEI
Silvia Caraiman

Trăind la sat până la vârsta de 19 ani nu am remarcat IA ca ceva deosebit. Era tot timpul acolo, într-o formă sau alta, conviețuiam cu ea. Abia după ce am ajuns la facultate i-am descoperit valoarea și i-am redescoperit frumusețea și m-am îndrăgostit iremediabil. Acela a fost momentul când bunica mea mi-a dăruit o cămașă, moștenire de familie – cea mai frumoasă cămașă tradițională din câte am văzut.  Și de atunci, dragostea mea pentru IE e din ce în ce mai mare. De atunci, am descoperit o pasiune comună cu bunica mea și un subiect interminabil de discuție. Mă bucur că a fost acel moment. Ia îmi amintește de rădăcinile mele, de locul din care am plecat.

Cristi Musa -Sezatoarea Urbana - Ziua Universala a IEI
Cristi Mușa

În cultura țărănească, ia nu era numai un obiect vestimentar, o bucată de pânză de cânepă sau bumbac, înfrumusețată cu flori multicolore, ci era şi un răvaş, un suport prin care se puteau transmite şi se puteau dezlega niște coduri culturale străvechi. Prin ,,slovele” de pe ie, femeile au transmis sentimentele de dor, dragoste, bucurie, transpuse în florile câmpiilor şi astrele de pe cer. Purtând o ie în zilele noastre nu facem decât să ținem vie o flacără aprinsă de inaintaşii noştri, asigurând, totodată, o legătură între ei şi generațiile viitoare.

Andrei Chivereanu - Sezatoarea Urbana - Ziua Universala a IEI
Andrei Chivereanu

Povestea iei pe care bunica a aranjat-o cu atâta grijă în dulapul cu tot felul de comori țesute am aflat-o demult, în copilărie. Era vremea războiului cel mare, prin anii 40, când străbunicul a plecat pe front. Și poate că s-a întors teafăr și pentru că în sat rămăsese fata pe care el o iubea și care, așteptându-l, cususe cu atâta măiestrie o atât de frumoasă ie. Străbunica cususe atunci nu doar motive, cruciulițe și forme, ci frământări și speranțe și bucuria încrezătoare că el o va vedea cu o ie nouă. Și dupa ceva ani, când fiica lor – bunica mea – a crescut, cei doi i-au oferit în dar și spre păstrare o ie cu o poveste.

Andrea Craciun - Sezatoarea Urbana - Ziua Universala a IEI
Andrea Crăciun

Pe străbunica nu-mi amintesc să o fi văzut purtând ie, dar ea este persoana la care mă gândesc cel mai adesea când îmbrac cămașa populară. Îmi amintesc de zilele toride de vara când pedalăm în satul vecin ca să îi duc lapte și brânza și mă rugam să mă mai răsplătească cu dulceață. Și ruga îmi era îndeplinită. Mă așeza la masă sub cerdac, scotea apa proaspăta din fântână, scotea borcanul de dulceața de gutui și apoi ne așezam la povești. Era un ritual, știam exact care-i sunt pașii și-o urmăream sfioasă. Eu nu vorbeam prea mult, dar îndrăzneam sâ îi cer: Bunica, îmi mai spui povestea cu scorpia?

Noruca Siminiceanu - Ziua Universala a IEI
Noruca Siminiceanu

IA a fost alaturi de mine inca din copilarie, cand aveam serbarea la gradinita si dress code-ul era IE. Apoi primul eveniment mare pe care l-am prezentat a fost tot in IE,  atunci cand vreau sa ma simt altfel imi pun IA. Ma intoarce de fapt acasa, la traditii la cine sunt si de unde vin, la simplitate. De asta port mereu cu drag IA.

Vixtoria Damian si Dima Moraru - Ziua Universala a IEI
Victoria Damian și Dima Moraru

Pentru noi, cămașa populară românească este mai mult decât un obiect vestimentar. Aceasta are însemnătate multiplă – este o stare de spirit, este emoție, este bucuria copilăriei.