Povești de la oraș

Muzică tradițională românească pe youtube

Valorile tradiționale au un rol aparte în viața mea. Destul de important aș zice. Și cred că, de cele mai multe ori, nici nu îmi dau seama de asta.

Dacă privesc atentă în jur, observ cum totul se petrece în viteză. Sentimente în viteză, gânduri în viteză, scrieri în viteză…

În încercarea de a echilibra lucrurile, se întrevede din ce în ce mai mult nevoia de altceva, de a ieși din rutină, de a mă întoarce la rădăcini. La acele lucruri care îmi aduc aminte de cine sunt, de lucrurile simple din viață.

Cu toții putem fi de acord că muzica are puteri magice. Consolează, îți oferă o stare de confort, îți adresează o invitație la a reflecta asupra stării tale, emană o energie care, într-un mod mai mult sau mai puțin conștient, te influențează.

Având în minte acest lucru, m-am hotărât să adun în acest articol muzici tradiționale sau de inspirație tradițională care să ne înlesnească drumul spre a găsi acele valori care aduc puțin echilibru în viața de zi cu zi.

Resurse youtube

1.Canalul de youtube Fabr1s este o etnotecă foarte bogată. Îți oferă o călătorie extraordinară prin tipuri de muzică tradițională autentică din mai toate zonele țării.


Ascultă mai multe aici.

2. Horile lui Grigore Leșe. În prezent sunt unele dintre cele mai cunoscute pentru folclorul autentic românesc. Găsim înregistrări pe mai multe canale de youtube, dar cele mai multe dintre ele se găsesc pe canalul TVR sau Arhiva TVR.

Omul horește după cum i-e glasul, după cum i-e firea, după starea lăuntrică din acel moment. Cine preia horea o îmbogățește cu emoția, trăirea și sensibilitatea lui… Horea este un cântec trist, al durerilor, al dorului, al singurătăților, și e leac pentru aceste stări.

Grigore Leșe, Acum știu cine sunt

3.Cântece la vioară inspirate de muzica din vatra satului. Sunt grupate într-un album ce cuprinde interpreți din diferite zone etnografice.

4.Nicolae Pițiș este un tezaur uman viu, așa cum Unesco l-a declarat în 2011. Horile sale maramureșene transmit din magia timpurilor de demult. O muzică care vine din altă lume.

4.Grupul Iza din Maramureș ne încântă cu cea mai veselă muzică țărănească din Maramureș așa cum obișnuiește să spună Ioan Pop. El este omul orchestră din grup. Cântă la aproape toate instrumentele tradiționale: ceteră, braci, tilincă, drâmbă, zongoră, vioară cu goarnă, dar şi cu vocea.

5.Grupul Ecouri Românești. Aduce împreună două lumi muzicale diferite ca stil, dar asemănătoare ca substanță. Este vorba despre lumea muzicii tradiționale și a celei culte. Acestea sunt reprezentate prin interpretarea vocală a unor doine, cântece de dragoste și dor, stilizate și îmbogățite prin acompaniamentul de factură cultă al pianului.

Ascultă mai multe aici.

6.Răzvan Roșu este unul dintre ultimii tulnicari din țară. Dragostea lui pentru satul românesc se simte în al său glas și în cântec.

7.Maria Casandra Hăuși cântă muzica strămoșilor noștri, așa cum a deprins-o ea de la bătrânii din sat. A participat în mai multe proiecte muzicale naționale (precum albumul Satele Unite ale Balcanilor al formației Subcarpați), dar și internaționale. Pe lângă doine, interpretează și cântece religioase și pricesne.

Dacă mai cunoașteți alte cântece sau alți interpreți care reușesc să ne transpună în viața satului de odinioară vă aștept cu sugestii în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *