Povești de la oraș

Lansarea cărții ”Portul Popular din Vâlcea” @Muzeul Satului din București

La una din lecţiile de istorie din școală învăţam că elementele distinctive ale unui popor sunt: portul, limba, tradiţiile și obiceiurile. De-a lungul vremurilor aceste elemente au făcut subiectul multor publicaţii. Cum este și aceasta despre care vom vorbi în rândurile care urmează.

Printre instituţiile care au avut ca scop principal „capturarea” satului românesc în diferite forme se înscrie şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Una din ultimele publicaţii apărute sub egida muzeului este catalogul „Port popular din Vâlcea” a cărei lansare a avut loc joi, 25 ianuarie 2018 în cadrul muzeului.

Catalogul vine în continuarea altei publicaţii care a oglindit frumosul port popular din Bucovina. Autoarele, Georgeta Stoica şi Georgiana Onoiu, au studiat costumele de patrimoniu aflate în colecţia muzeului, reuşind să cuprindă cele mai importante informaţii. Munca autoarelor s-a fructificat frumos mai ales datorită experienţei pe care doamna Stoica o are în domeniu, dar şi a vechimii pe care o are în muzeu.

Evenimentul a avut dublă semnificaţie: lansarea albumului şi sărbătorirea zilei de naştere a doamnei Stoica care a împlinit onorabila vârstă de 86 ani. O reuniune extraordinară a mai multor personalităţi ale culturii româneşti și reprezentanţi importanţi de la instituţii de cultură. S-au înfăptuit surprize, s-au oferit cadouri, dar cel mai important, am asistat la niște discursuri pline de vorbe frumoase adresate doamnei Stoica. Momente în care s-au rememorat amintiri și experiențe pe care cercetătoarea le-a avut pe teren, în satele României, în timpul culegerilor de informații sau de achiziționare a textilelor aflate în patrimonial muzeului.

Colaborarea cu Georgiana Onoiu reprezintă o acţiune importantă de transmitere a informaţiei şi de formare a altor generaţii. Este vorba despre o „înlănţuire a generaţiilor” ceea ce doamna Stoica a înţeles că trebuie făcut.

Ȋn cadrul evenimentului dna. Georgeta Stoica a explicat importanţa cunoaşterii portului popular românesc şi legătura pe care acesta o are cu evoluţia ţării deoarece materialele noi care au pătruns în port pot arăta perioada în care a început să se folosească bumbacul, borangicul, mărgelele, paietele etc.

Prin tipărirea acestor valoroase documente,autoarele ne oferă posibilitatea de a intra în posesia unor informaţii corecte şi utile pentru acceptarea şi ințelegerea valorii materiale şi spirituale ale costumelor tradiţionale româneşti. Ne dorim ca autoarele să continue această acţiune şi în curând toate zonele folclorice din ţară să aibă un catalog al portului popular.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *