Povești de la oraș

Conferința “Why the world needs anthropologists”?

Ce este un antropolog sau ce este antropologia?

Această întrebare poate pune în dificultate cea mai mare parte a populației lumii, inclusiv persoane cu studii superioare, experți ai domeniilor în care activează. În România, Antropologia ca știință este chiar mai puțin cunoscută, iar pe piața muncii, exceptând joburile din mediul academic pe care le putem număra pe degetele unei mâini, este inexistentă.

Conform wikipedia: “Ca știință socială, antropologia studiază omul social, prin tot ceea ce acesta presupune, de exemplu, de la modul în care își construiește relația cu divinitatea, până la modul în care se îmbracă – considerând că toate aceste lucruri sunt utile pentru înțelegerea acestuia ca om cultural.”

Why the world needs anthropologist?” este un eveniment organizat de  European Association of Social Anthropologists care se desfășoară anual în diferite orașe ale Europei, iar a șasea ediție a fost celebrată în acest an, în frumoasa capitală portugheză, Lisabona. Am reprezentat echipa șezătorii pentru a lua notițe și a ne pune la curent cu ultimele noutăți din domeniu.

Ce s-a întâmplat la conferință?

La masa rotundă au fost invitați cercetători, dezvoltatori de top și experți din toată lumea, în funcție de tema aleasă. Scopul este acela de a ilustra cum antropologia poate fi aplicată dincolo de mediul academic, iar în acest an s-a discutat despre antropologia designului.

Cuvântul a fost preluat pe rând de Jose Manuel dos Santos,  Rosa Maria Perez, Miguel Vale de Almeida, Sarah Pink, Anna Kirah, Alisse Waterston și Jamer Hunt.

Sarah Pink este profesor distins la universitatea RMIT din Australia, cercetările ei fiind concentrate pe tehnologiile emergente, automatizarea viitorului și designul  stării de bine. Discursul ei militează pentru  o intervenție etică, colaborativă și multidisciplinară asupra lumii care să își aibă rădăcinile în etnografie, să se dezvolte în dialog cu teoria și care să fie experimentală din punct de vedere metodologic.

Prezentarea lui Jamer Hunt, Vice Provost pentru Inițiative Transdisciplinare  la The New School, US,  ne-a fascinat dincolo de cuvinte pe toți cei din sală. El ridică problema tipurilor de necunoscute aflate între discipline, a necunoscutelor necunoscute, “the unknown unknowns” pe care nu le poți descoperi decât creând un context nou iar pentru crearea acestui context încurajează descentralizarea autorității și a controlului, colaborarea multidisciplinară și experimentele.

Teoria sa pornește într-o notă comică de la următorul citat:

‘There are known knowns. There are things we know that we know. There are known unknowns. That is to say, there are things that we now know we don’t know. But there are also unknown unknowns. There are things we do not know we don’t know.’

Succesul tehnologiilor viitorului constă în înțelegerea omului și nevoilor pe care el le are susține Anna Kirah, psiholog și antropolog al designului.  În activitatea ei, Anna susține inovarea centrată pe individ iar pentru a dezvolta produse și servicii funcționale, relevante și sustenabile, trebuie să dezvolți împreună cu oamenii și nu pentru oameni.

Frumusețea acestor momente este că ideile și energia lor se propagă dincolo de spațiu și devin parte din ține. Pe noi ne-a convins să ne abonăm la următoarele ediții, iar anul viitor evenimentul  va fi organizat în Praga. Ne vedem acolo? Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți urmări subiectele abordate pe larg aici:

Așadar, revenind la întrebările cu care am început acest articol “Ce este un antropolog?” și “Ce este antropologia?”, conchidem că, antropologul este persoana care îl observă  pe om în propriul context socio-cultural, iar informațiile sunt analizate  sub umbrela științei care se numește Antropologie. De ce are lumea nevoie de antropologi? Eu cred că nu este nevoie doar de antropologi ci, de o echipă multidisciplinară din care să facă parte și antropologii care pot înțelege și decoda nevoile indivizilor dintr-o societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *